A kezdetek – 3. rész A könyvelő

izzót cipelő cégvezető

Ha kész vagyunk az üzleti tervvel, kezdődhet a megvalósítás. Első lépésként kell keresnünk egy könyvelőt.

A könyvelő segít kitalálni a számunkra legmegfelelőbb vállalkozási formát, illetve fogja a kezünket induláskor a bürokrácia útvesztőjében.

Aki már előre tudja, hogy katás egyéni vállalkozóként kíván működni, sokszor hallja ugyanazt a tanácsot: könyvelő nem kell, ezen is lehet spórolni. De biztos, hogy így van ez? Valóban megengedhetjük magunknak, hogy könyvelő nélkül induljunk el? A mai bejegyzésemben erre hoztam a választ.

Mikor a vállalkozásom megvalósításán elkezdtem dolgozni és könyvelőt kerestem, megkérdeztem az ismerősöket kit ajánlanak. Nem gondoltam, hogy ilyen nehéz kérdést tettem fel.

Sok helyről hallottam, hogy van könyvelőjük, de emellett sok feladatot saját maguk végeznek el.  Nem lehet spontán kérdéssel fordulni hozzá, illetve anyagi felelősséget nem vállal, nincs meg a megfelelő biztosítása sem.

Ezek után örömmel vettem egy ismerős vállalkozó anyuka hívását: sikerült végre megtalálni azt a könyvelőt, akit jó szívvel ajánl. Így fel is hívtam Szenes-Jenei Bernadettet, és kértem, hogy vállaljon el, mint katás ev. Azóta nincs olyan hét, hogy ne lenne egy újabb kérdésem hozzá, illetve az indulás millió tennivalóiból semmire sem kellett időt fecsérelnem.

Megkérdeztem Bernit néhány fontos dologról az indulással kapcsolatban.

Mióta foglalkozol a könyveléssel?

2009-ben kezdtem el egy könyvelőirodában dolgozni gyakornokként, ahol megismerkedtem a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanultakkal.

2012-ben egy nagy nemzetközi céghez kerültem, ahol a könyvelés mellett TB és bérügyi szakelőadó lettem.

2014-ben kisfiam születése után kezdtem saját vállalkozásba egy könyvelő kolléganőmmel és megalapítottuk az Ideal Balance Kft-t.

A bevezetőben írtam arról a gyakori tévhitről, hogy katásnak nem kell könyvelő. Mit tapasztalsz? Katás ügyfelek keresnek könyvelőt?

 Igen, sok megkeresésem volt annak ellenére, hogy mindenhol az ellenkezőjét hangoztatják.

Azt szoktam javasolni, hogy indulás előtt mindenképp konzultálni kell könyvelővel, mert az adózási mód kiválasztása kulcsfontosságú. Bármennyire is kedvező a KATA adózási mód, lehet, hogy van számára ennél is kedvezőbb, attól függően pl. hogy mennyi a várható árbevétel, a költség, van mellette főállása vagy pedig az egyéni vállalkozás az elsődleges.

Csak ezért van szükség katásnak könyvelőre?

Nem, számos más oka is van: a megfelelő adózási mód kiválasztásán túl a vállalkozás elindításában is segítek. Az indulás mára már nagyon kényelmessé vált, mivel ügyfélkapuval rendelkező személyek részére online is végezhető.

Az alapadatok megadásán túl sok olyan kérdésben is döntenünk kell, ami meghatározó lehet a vállalkozás adózási szempontjából.

Ki kell választani az adózási módot, hogy alanyi mentes vállalkozás szeretnénk lenni vagy áfa körbe tartozni. Ha nem megfelelően történik meg a kiválasztás, nagyon sokat bukhat a vállalkozó.

A megfelelő tevékenységi kör megtalálásában is segítünk. Az egyszerű tevékenységeken túl sok olyan is előfordul, amelyik engedélyhez, bejelentéshez kötött, konkrét szakképesítést igényel, pénztárgép használata kötelező stb. Ha nem a megfelelő tevékenységet választjuk ki, a bírságon túl a vállalkozást meg is szüntethetik, az így kiállított számlák érvénytelenné válnak. Látható tehát, hogy már induláskor milyen sok a hibázási lehetőség.

Tegyük fel, hogy van ügyfélkapunk, és konzultáltunk könyvelővel is a fenti kérdésekben. Így egy neten fellelhető leírás alapján meg tudjuk csinálni az induláskor ezeken kívül felmerülő feladatokat?

Bár már az interneten sok helyen lehet leírást találni az indulás utáni teendőkről, sokan még nem tudják, hogy a vállalkozás regisztrációján túl még számos helyen be kell jelentenünk indulásunkat. Egyik legfontosabb az iparűzési adó, amit gyakran elfelejtenek. Mivel többféle lehetőség közül lehet választani, itt is érdemes konzultálni, hogy melyik a vállalkozásnak megfelelő. Mulasztási bírságot kaphatunk a be nem küldött bejelentkezés miatt. Ráadásul, ha a határidő után adjuk be a bejelentkezést, akkor eleshetünk az adott évre a választási lehetőségtől. Munkám során nem egy vállalkozóval találkoztam, aki emiatt éves szinten több 10 ezer Ft-tal volt kénytelen több adót befizetni.

Az ingyenes számlázó programokkal mi magunk is könnyen kiállíthatjuk a számlákat, ugye?

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek beindítjuk a vállalkozását, a regisztrációt követően segítünk az első számlák kiállításban, információt nyújtunk a fizetési határidőkről, bankszámlaszámokról. A számla kiállításában is könnyű hibát ejteni, egy, a számlára rá nem írt bizonyos kulcsszó akár 50 ezer Ft-os bírságot is hozhat számlánként.

Az indulás után valóban nincs tovább szüksége egy katásnak a könyvelőre?

Ha az elindulás megtörtént, továbbra is érdemes a könyvelő felügyelete alatt tartani a vállalkozást. Egy nyilvántartást kell vezetnünk év közben a kiállított számláinkról, figyelnünk kell olyan határértékeket, amiket ha túllépünk, könnyen kikerülhetünk a választott adózási módokból. Sokszor nem is tud arról a vállalkozó, hogy bizony már egy ideje áfásan kellene számláznia és áfa bevallást beadnia.

Milyen esetekben lehet még szükség a munkádra katás egyéni vállalkozóknak?

Ha az egyéni vállalkozónak alkalmazottja van, vagy külföldre számláz. Ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy jogosultak vagyunk egyáltalán külföldre számlázni? Megtettük ehhez is a szükséges lépéseket? Ezekben az esetekben havonta plusz bevallási kötelezettség keletkezik. A bevallási kötelezettség elmulasztása több tízezer forintos bírsággal sújtható és akár a KATA alanyiság is elveszthető.

Ezeken túl még számos kérdésben tud segíteni egy könyvelő, pl. adótartozásra részletfizetést kérni, hitel felvétele esetén a szükséges igazolások megigényelni, a vállalkozást szüneteltetheti, majd újra indíthatja.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

VA Kisokos

Ha téged is érdekel hogyan tudsz otthonról - valódi munkával pénzt keresni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre és megajándékozlak a VA kisokossal!